Кип’ячена або Джерельна : яка вода вважається найкориснішою

Хтось впевнений, що найкорисніша вода – з природних джерел: якщо це джерело, свердловина або колодязь, то краще нічого і не придумати. Інші довіряють тільки бутильованої води. Треті вважають, що звичайного побутового фільтра досить, щоб забезпечити себе чистою водою. Та й дешевше це, погодьтеся. Ну а четверті не заморочуються і просто п’ють воду з-під крана – кип’ячена теж цілком зійде. Ми вирішили розібратися: а як же правильно?

Вода з крану

На Заході цілком можна пити воду прямо з-під крана, це нікого не шокує. Фахівці кажуть, що у нас в систему водопостачання теж надходить цілком придатна для пиття вода: від надлишкового хлорування давно відмовилися, перевірки на якість і безпечність води проводять нон-стоп. Але як же інакше – є нюанси. У систему вода потрапляє дійсно безпечна. А ось з крана може литися що завгодно – багато що залежить від водопровідних труб.

Кип’ячена вода

Кип’ячена вода – той випадок, коли можна впевнено сказати, що користі від такої води немає зовсім. Кип’ячена вода – мертва. У ній мало корисних мінералів, зате в надлишку містяться відкладення вапна, хлору і солей, а також металів, негативно впливають на стан здоров’я. Зате дуже корисна гаряча вода температурою близько 60 градусів. Дві склянки такої води вранці натщесерце запускають процеси травлення, очищають кишечник і пробуджують організм. Регулярно випиваючи таку воду, можна помітно поліпшити роботу шлунково-кишкового тракту ».

Вода з джерела

Вода з глибоких свердловин – найчистіша. Вона проходить природну фільтрацію, проходячи через різні шари грунту.

«Вода з глибинних джерел краще захищена від зовнішніх впливів – різних забруднень. Тому вони безпечніше, ніж поверхневі. Є й інші плюси: вода збалансована за хіміко-фізичному складу; зберігає всі свої природні властивості; збагачена киснем; не береться хлоруванню і іншим хімічним втручанням, може бути як прісної, так і мінералізованої », – вважає Микола Дубінін.

Звучить начебто добре. Але і тут можуть бути свої тонкощі. Вода зі свердловини може бути занадто жорсткою, з високим вмістом заліза або фтору – а це теж корисно. Тому її потрібно регулярно перевіряти в лабораторії. А що стосується джерел, то це взагалі лотерея. Адже склад джерельної води може змінюватися щодня.

«На жаль, сучасна екологічна обстановка негативно впливає на користь джерельної води. Якщо раніше природні джерела завжди відносили до еліксирів здоров’я, то зараз все змінилося », – каже Анастасія Шагарова.

Дійсно, навряд чи вода буде придатна для пиття, якщо джерело розташоване поблизу великого міста. У нього неминуче будуть потрапляти стічні і каналізаційні відтоки, негативні виробничі викиди, відходи життєдіяльності людини, токсини з побутового сміття.

«Навіть до води з джерел, які знаходяться далеко від мегаполісів, слід ставитися обережно. У ряді випадків грунт служить не природним фільтром, а джерелом токсинів, наприклад важких металів або миш’яку. Якість джерельної води необхідно перевіряти в лабораторії. Тільки після цього можна пити її », – пояснює лікар.

Вода з пляшки

«Непоганий вибір, якщо ви впевнені у виробнику. Деякі недобросовісні компанії розливають в пляшки звичайну воду з колонок, воду з найближчого міського джерела і навіть воду з-під крана », – каже Анастасія Шагарова.

Є питання і до тарі. Пластик – це все-таки не сама екологічна упаковка. І справа не тільки в забрудненні навколишнього середовища – пластика навколо так багато, що його знаходять навіть в нашій крові.

Як пояснює Анастасія Шагарова, дослідники визначають кілька небезпечних для здоров’я елементів, що виділяються пластиком:

фтор, надлишок якого викликає передчасне старіння і знижує імунітет;

бісфенол А, який не відноситься до заборонених на території РФ, на відміну від безлічі держав. Хімікат може провокувати розвиток раку, цукрового діабету, ожиріння, негативно позначається на імунній і нервовій системі;

фталати, які пригнічують чоловічу статеву функцію.

Зрозуміло, зовсім плачевний підсумок виникає при значному накопиченні шкідливих речовин в організмі. Але, так чи інакше, вони не корисні для організму.