В Україні майже половина м’яса на прилавках не відповідає заявленій якості

В Україні приблизно 40% всього м’яса, яке продається в супермаркетах, магазинах і на ринках не відповідає заявленій якості. Терміни зберігання порушують, м’ясо замочують у розчинах на основі оцту, розморожену продукцію видають за свіжу.

Про те, як порушують правила продавці м’яса в Україні і що робити, щоб не купити прострочення, читайте в матеріалі OBOZREVATEL.

Як продають “погане” м’ясо

В Україні близько 40% м’яса – неякісна продукція і фальсифікат, говорить декан факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Національного університету біоресурсів і природокористування Лариса Баль-Прилипко.

Найпоширеніше – м’ясо зберігають з порушеннями температурного режиму або перевищують допустимі терміни. “Термін зберігання м’яса в холодильнику при температурі від 0 до 4 градусів становить від 1 до 3 діб. Якщо м’ясо в вакуумі, термін зберігання може тривати до 5 діб. Але ніяк не більше”, – говорить професор Баль-Прилипко.

Зустрічається також і фальсифікат, розповіла OBOZREVATEL експерт з питань захисту прав споживачів “Споживчий довіра” Олена Куликова. За її словами, в Україні фальсифікат м’яса зводиться до того, що при покупці один вид товару видають за одною. Під виглядом свіжого м’яса продають размороженную продукцію, а замість балику по його ціні реалізують інші частини туші.

“Коли ми говоримо про вибір м’яса, то наполягаємо, що краще його купувати в супермаркетах, – пояснює експерт, – Там теж бувають порушення, але все-таки супермаркети несуть відповідальність за якість продукції: беруть сировину офіційно у заводчика, мають документи, що підтверджують якість і безпеку. Як правило, супермаркети працюють з великими господарствами і є ланцюжок простежуваності. А у великого виробника, в свою чергу, є репутаційні ризики. Ринкову ж продукцію в нинішніх умовах я ставлю під великий сумнів “.

“На жаль, ринкові лабораторії не мають належного обладнання. Ті мінімальні перевірки, які вони виробляють, можна вважати дуже умовними”, – говорить Куликова.

Як визначити фальсифікат

Як визначити, чи було м’ясо замороженим. Для цього, як розповідає Баль-Прилипко, досить в рукавичці, серветкою або через упаковку натиснути на м’ясо пальцем. “Так, щоб на ньому залишилася невелика ямка. Якщо м’ясо відразу ж повернеться в попереднє положення і ямка вирівняється, м’ясо свіже і не заморожувалося. А якщо ямка залишиться, така продукція повинна викликати питання”, – говорить експерт.

Несвіже м’ясо можна визначити на запах. Навіть якщо продукція вимочувалася в різних розчинах, повністю перебити запах не вдасться. Перед покупкою, кажуть експерти, м’ясо обов’язково потрібно понюхати. Якщо є будь-які сторонні і неприємні запахи, його краще не їсти.

Як має виглядати м’ясо. Продукт на прилавку повинен бути в міру сухим. Чи не обвітрене, але і без рідини в лотку. Якщо з м’яса тече – значить його заморожували. “Відносно кольору, це від рожевого до темного червоного з темним відтінком, залежно від того, що це за м’ясо”, – пояснює професор.

“Не повинно бути зверху білої плівки. Такі плівки – бактерії дріжджів”, – радить декан.

Не варто купувати м’ясо по акціях. Акційні пропозиції – це найчастіше продукція, термін зберігання якої закінчується. Тому купуючи м’ясо з великою знижкою, ви ризикуєте отримати неякісну продукцію. Крім того, зберігати таке м’ясо вдома не варто: він може зіпсується вже на наступний день навіть в холодильнику.

В Україні в період свят і затяжних травневих вихідних попит на м’ясо і м’ясну продукцію традиційно зростає. У цей період в супермаркетах, магазинах і на ринках збільшують запаси, а після розпродають по знижкам продукцію, термін зберігання якої вже закінчується. І щоб не отримати зіпсований товар, в першу чергу перевіряти якість повинні самі українці.

Джерело